“Conflicte públic” guanya el Premi de Civisme

Portada Conflicte PublicEn les primeres ratlles del llibre “Conflicte Públic.30 articles breus sobre la Resolució de Conflictes a Catalunya” dic que: “Analitzo el problema i me n’adono que hi ha una oportunitat a la premsa per a explicar de forma atractiva i pedagògica els conflictes públics que es generen en les nostres societats, i, a la vegada, comentar i aplicar formules provades per a la seva gestió i resolució positiva i amb èxit”.

Per mitjà d’aquest forma de presentar i treballar els conflictes a la premsa mostrant els principis i processos bàsics de la gestió i la resolució de conflictes, aplicant-los en problemes quotidians i tractant de fer-ne pedagogia entre els lectors, hem estat premiats per la Generalitat de Catalunya, en concret amb el Premi Civisme en la modalitat d’assaig, 32 edició Serra i Moret.

Aquests premis, convocats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, estimulen i premien accions i treballs, fets des d’àmbits professionals i franges d‘edat ben diferents, que tractin els valors cívics o que en proposin reflexions i actuacions.

El material de “Conflicte Públic” conjuga, d’una banda, una tipologia de textos, ja que com articles destinats a la premsa han tingut la possibilitat, d’entre d’altres, de donar a conèixer l’existència de conflictes, analitzar-los i facilitar la reflexió al voltant de la millor manera de gestionar-los i de les claus bàsiques per assolir solucions positives i satisfactòries; i de l’altra, mostrar com el conflicte ha esdevingut un signe de la nostra civilització i una coordenada bàsica i estable per entendre el funcionament de la nostra societat.

Però aporta un element més, i és que durant molt de temps el conflicte s’ha percebut només com quelcom negatiu, que calia eliminar i evitar. Però el conflicte també aporta oportunitats per avançar. I és que el conflicte no és negatiu ni positiu, és o serà d’una o altra manera en funció de la gestió que se’n faci, que en fem. I aquest llibre ajudar a treballar en aquesta darrera direcció.

Després 10 anys de treball en la Resolució de Conflictes, investigant, formant i intervenint en diferents projectes científics i professionals, el 15 de març de 2010 vaig elaborar el primer article sobre aquesta matèria per a la premsa. Després han vingut uns quants més amb la col·laboració de l’Eduard Carrera.

Els trenta articles que teniu en aquest llibre tracten conflictes públics, des de la seva triple vessant: 1) problemes que impliquen o afecten a les persones com a ciutadans; 2) situacions i fets que reclamen una resposta des dels governs i les administracions públiques, com a garants i responsables de la seguretat i l’estabilitat socials; i 3) esdeveniments i declaracions d’assumptes conflictius que s’informen en els mitjans de comunicació, que esdevenen i es fan públics.

Perquè què tenen en comú, entre d’altres, un jugador i un entrenador de futbol, els membres d’un govern municipal i una veïna i la portera d’una escala?

Written by Xavier Pastor, coordinator of the UOC master programme on Conflictology, researcher at CREC, and winner of one of the Public Spirit Awards 2014 (Serra i Moret Award) with his book Conflicte Públic. 30 articles breus sobre Resolució de Conflictes (Public Conflict. 30 short articles on Conflict Resolution).

This entry was posted in Uncategorized by Coordination CREC-UOC. Bookmark the permalink.

About Coordination CREC-UOC

M. Guadalupe Barajas holds a PhD in Biology by the Universitat Politècnica de Catalunya, and has served as full time professor in Environmental Engineering. Her recent work has focused on developing and managing educational projects in the environmental area, using e–learning methodology. Currently she works at the coordination and logistical support to research groups at the CREC- UOC. Professional Goals: Social and Environmental conflicts and ICT research programme Design e-learning of Educational Materials in Environmental Sciences E-learning Professor in Environmental Issues

Leave a comment